Mar


Golden delicious

Pomul este de vigoare mijlocie, coroana sferica, potrivit de deasa, fructifica pe ramuri lungi care se ramifica puternic. Lastarii sunt galben-verzui spre baza si de culoare cenusie-rosiatica spre varf, cu multe lenticele mici si albe. Frunzele sunt mari, ovat eliptice, scurt acuminate, involte de culoare verde-galbuie, cu marginea dublu serata sau serata.

Fructul este mijlociu sau supramijlociu, mare (100-200 g). marimea este variabila in functie de incarcatura si portaltoiul utilizat. Fructul are forma trunchiata sau sferic-conica simetrica sau usor asimetrica si prezinta cinci coaste si creste putin proeminente.
Pielita este potrivit de groasa, verde la recoltare, galben pai la maturitate.
Se recolteaza in a doua jumatate a lunii septembrie pana in jur de 15 octombrie si se poate pastra pana in aprilie-mai.

Mutsu

Caracteristicile pomului:
Soi obtinut in Japonia, prin hibridarea sexuata a soiurilor Golden Delicious si Indo.
A fost introdus ca soi comercial in 1949.
Pomul de vigoare mare, cu coroana rasfirata si inflorire odata cu soiul Golden.
Rodeste mult, dar nu constrant.
Soi triploid, rau polenizator.

Caracteristicile fructului:
Fructul este foarte mare peste 200 g, sferoidal cu tendinta spre tronconic, de culoare verde-galbiue usor colorat in rosu pe partea insorita.
Pulpa este alb-galbuie, crocanta, acidulata, de calitate foarte buna, usor aromata.

Ionathan

Pomul este de vigoare mijlocie cu coroana larg-conica in tinerete, iar mai tarziu larg sferica, deasa, cu fructificare mixta (tepuse, nuieluse, mladite).
Fructul este mijlociu-supramijlociu(110-130 g), conic trunchiat, simetric, neted sau cu coaste mici in zona caliciului. Pielita este neteda, elastic, lucioasa, galben-limonie, cu o usoara nuanta de verde pe partea insorita acoperita cu un rosu sangeriu-aprins peste care se suprapun dungi de un rosu mai inchis.
Pulpa foarte fina, galben-verzuie, galben-crem, si galben mai inchis in apropierea inimii.
Se recolteaza in septembrie-octombrie, si se consuma din noiembrie pana in mai.

Florina

Caracteristicile pomului:
Soi obtinut in Franta la Statiunea Angers si introdus in cultura in anul 1977, apoi licentiat si autorizat pentru productie la noi in tara din 1993.
Provine din incrucisarea soiului Jonathan cu un hibrid complex (621-1) purtator al genei de rezistenta
Pomul de vigoare mare, cu ramificare buna si rodire pe formatiuni lungi si scurte.
Productia este constanta si poate atinge usor 30-40 t/ha.

Caracteristicile fructului:
Fructul este mijlociu spre mare, de 150-180 g, usor tronconic, cu pielita verde galbuie, acoperita cu rosu oranj pe 2/3 din suprafata, cu aspect atragator.
Pulpa este ferma, suculenta, usor acidulata, cu aroma specifica si gust bun.
Perioada de coacere si consum : luna octombrie, se pastreaza bine pana in martie

Idared

Caracteristicile pomului:
Soi obtinut in S.U.A, din incrucisarea Jonathan x Wagner, iar in cultura introdus in anul 1942.
La noi in tara a fost autorizat in anul 1979.
Pomul de vigoare mijlocie, cu port ramificat, infloreste timpuriu, dar esalonat, foarte productiv si destul de constant.

Caracteristicile fructului:
Fructul este supramijlociu si mare, de forma sferica usor aplatizata, verde galbui, acoperit cu rosu
pe 1/2 din suprafata.
Pulpa este alb galbuie, crocanta, acidulata, de calitate buna.
Este considerat soiul cu pastrarea cea mai buna, fara pierderi in depozit.
Perioada de recoltare, consum si pastrare : de la inceputul lunii octombrie, se pastreaza foarte bine pana in aprilie.

Ionagold

Pomul este la inceput de vigoare mijlocie, dupa care vigoarea se tempereaza. Axul pomului este puternic si dominant iar ramurile de ordinul I sunt destul de solide, alcatuind un schelet stabil.
Fructele sunt mari (220-250 g), rotunde sau usor conice. Au culoarea de baza galben-verzuie, iar cea de acoperire rosu-deschis.
Pulpa este de culoare galben deschis, de consistenta si suculenta medie.
Fructele se matureaza la sfarsitul lunii septembrie- inceputul lunii octombrie.

Granny Smith

Pomul este viguros, cu coroana larg dresata. Frunzele sunt mijlocii sau mari, eliptice sau ovat alungite.
Fructul este mare (216 g), sferic, simetric. Pielita este groasa, de un verde intens si galbuie la coacere cu multe puncte subcutanate albe.
Fructele se recolteaza in octombrie si pot fi pastrate pana primavera tarziu

Red Melba

Pomul este de vigoare mijlocie, cu coroana globuloasa larga.
Fructul este de marime mijlocie, de forma globuloasa sau conic globuloasa, usor aplatizata, cu suprafata neteda.
Pielita este subtire, de culoare galben-verzuie. Culoarea de acoperire este rosu-carmin ocupand 80-90% din suprafata fructului. Prezinta puncte subcutanate mici, potrivit de dese, albicioase.
Pupla este alba, fina, suculenta, dulce-acidulata, placut aromata.
Maturarea fructelor are loc la sfarsitul lunii iulie, inceputul lunii august.

Generos

Caracteristicile pomului:
Pomul este de vigoare mijlocie, intra repede pe rod, fructifica pe ramuri scurte, tepuse
Coroana invers conica, cu ramuri de schelet solide, bine garnisite cu ramuri de rod.
Rezistenta la rapan este de tip poligenic
Se cultiva cu un numar redus de tratamente.

Caracteristicile fructului:
Fructul este mare, 160-180g, sferic sau sferic usor turtit, usor asimentric.
Pielita neteda, usor acoperita de pruina, de culoare rosu deschis pe 60-70% in suprafata, pe fond verde-galbui.
Pulpa galbena, cu textura fina, suculenta, gust placut, fin aromat.
Perioada de recoltare: soi de iarna, inceput de octombrie
Epoca de consum : din decembrie pana in martie.

Starkrimson

Starkrimson

Pomul este de vigoare mijlocie, de tip spur, cu rodire pe formatiuni fructifere scurte, se preteaza la plantare la densitati mari de 3000-5000 pomi/ha.
Produce mult si foarte constant.
Fructul este mijlociu spre mare de 150-180 g, tronconic alungit, cu pielita colorata rosu si cu lenticele.
Pulpa este alb-galbuie, usor verzuie, cu consistenta medie, dulce si aromata.
Epoca de coacere si consum: de la sfarsitul lunii septembrie pana in martie.

Prima

Prima

Soi din S.U.A. Pomul este de vigoare mijlocie, este aproape imun la rapan, rezistent la fainare si productiv. Fructul este de marime mijlocie, sferic, ingustat spre virf, usor asimetric ,de culoare galben-verzui acoperit de rosu pe partea insorita. Pulpa este suculentă, usor aromată, de consistenţă bună care dă posibilitatea de păstrare până în luna decembrie. Recomandat a se altoi pe portaltoiul M9. Polenizatori : Florina,Pionier,Auriu de Bistrita. Maturitatea de recoltare - sfarsitul lunii August.