Par


Untoasa Hardy

Pomul are vigoare mare, intra tarziu pe rod, dar produce mult si constant. Datorita unor calitati cum sunt afinitate foarte buna cu gutuiul si productivitatea mare, se foloseste ca intermediar pentru soiurile de par valoroase care sunt lipsite de afinitate cu gutuiul.
Fructul este mare, in jur de 200 g, de forma conica, cu pielita verde bronzata, cu pulpa alb-verzuie, semidensa, dulce, usor acidulate si cu gust bun.
Epoca de coacere si de consum incepe in decada a doua lunii septembrie.

Favorita lui Clapp

Pomul este viguros, cu coroana larg piramidala, fructifica pe elemente scurte. Lastarii sunt bruni-violacei, pe partea insorita si de culoare maslinie pe cea umbrita, cu lenticele mari si alungite. Frunzele sunt potrivit de mari, eliptic-alungite, cu marginea fin serata.
Fructul este mijlociu sau mare (150-250 g), in functie de portaltoi (franc sau gutui), scurt piriform sau invers ovoid, asimetric cu suprafata neteda.
Pielita este de culoare verde-galbuie, acoperita cu un rosu caramiziu sau rosu violaceu pe partea insorita, cu puncte de rugina mici si dese, neteda, lucioasa.
Pulpa este de culoare alba, galbuie, cu nuante de roz in jurul inimii, suculenta, fina, fondanta, dulce vinurie, cu aroma si gust foarte placut.
Epoca de coacere: august

Williams

Pomul este de vigoare mijlocie, cu coroana piramidala rara, neuniforma, fructifica pe ramuri lungi bine garnisite cu tepuse. Lastarii sunt slab geniculate, cu scoarta galbuie, cu lenticele mici.
Fructul este mijlociu sau mare (150-260 g), tronconic, usor pana la potrivit de asimetric, cu suprafata usor valurata.
Pielita de culoare verde galbui, foarte rar cu rumeneala pe partea insorita, subtire, cu puncte mici pe toata suprafata.
Pulpa este de culoare alba, uneori cu nuanta galbuie, fina, foarte suculenta, fondant, dulce, intens aromata, fara sclereide.
Epoca de maturare a fructelor: in a doua jumatate a lunii august si se pot pastra 14-20 zile, dupa recoltare, daca se recolteaza la sfarsitul lunii iulie sau inceput de august.

Conference

Pomul este de vigoare mijlocie, cu coroana piramidala, inalta, rara.
Fructul este mijlociu (100 g), lung piriform, usor tras spre peduncul.
Pielita este de culoare verde-galbui la recoltare, galben-pal la coacere, acoperit cu o rugina fina bruna-galbuie, cu puncte subcutanate brune.
Pulpa este galben-verzuie cu nuanta portocalie in jurul inimii, fondanta, suculenta, dulce, putin acidulate, cu aroma placuta.
Maturarea fructelor: se realizeaza in octombrie-noiembrie.

Napoca

Pomul este viguros, cu coroana larg conica, rara, fructifica pe tepuse si mladite. Lastarii sunt brun-galbui cu lenticele rare, rotunde, eliptice, de culoare cenusie. Frunzele sunt verzi-galbui, mici sau mijlocii, acuminate si involute.
Fructul este piriform, de marime mijlocie (130-140 g), foarte aspectuos.
Pielita este subtire, galbena, acoperita pe partea insorita cu o roseate sau striatiuni rosiatice.
Pulpa este de culoare alb-galbuie, fondant, suculenta, dulce, placut acidulate, fin aromata.
Maturarea fructelor in a doua jumatate a lunii august, se pot pastra pana in 15-20 septembrie. Soiul se preteaza pentru plantatii superintensive.

Untoasa Bosc

Pomul este de vigoare mijlocie, cu coroana conica, larga, rara. Lastarii bruni-cenusii, cu lenticele albe crem, mari. Frunzele sunt supramijlocii sau mari, ovate, scurt acuminate, cu limbul gros, pielos.
Fructul este mijlociu sau mare (150- 250 g), piriform alungit, asimetric cu gatul gross i lung, cu suprafata neteda. Pielita subtire, verde-galbuie, este acoperita cu rugina groasa pe toata suprafata, cu puncte cafenii.
Pulpa este de culoare alba, alba-galbuie, fina, fondant, foarte suculenta, dul;ce, cu aroma placuta.
Fructele se matureaza la sfarsit de septembrie si se pot pastra pana in februarie in atmosfera controlata.

Abatele fetel

Caracteristicile pomului:
Soi italian, introdus si la noi in plantatiile intensive si superintensive de par.
Pomul de vigoare mijlocie, cu fructificare preponderenta pe tepuse.
Frunzele mijlocii, de culoare verde-inchisa, au forma eliptica sau lanceolata.
Prezinta afinitate slaba cu gutuiul, este precoce, productiv, dar inconstant, pretentios la temperatura in perioada infloritului.

Caracteristicile fructului:
Fructele sunt mari si foarte mari, piriforme, cu gatul gros si mult alungit, adeseori curbat.
Uneori pot prezenta un sant longitudinal sau suprafata usor neregulata.
Epicarpul, destul de gros, este verde-galbui, pana la galben ca paiul, uneori cu rumeneala roz-orange.
Prezinta puncte de rugina mici si foarte dese pe aproape intreaga suprafata si rugina grosiera la extremitati.
Pulpa, alba-galbuie, foarte fina, compacta, fondanta, suculenta.
La supramaturare se prabusesc.

Perioada de recoltare si consum: a doua jumatate a lunii septembrie sau inceput de octombrie. Fructele se pot pastra circa 2 luni.

Cure

Pomul este viguros, rustic, rezistent la ger, relativ rezistent la rapăn, tardiv, rodeşte abundent şi în fiecare an, are foarte bună afinitate cu gutuiul. Polenizatori: B. Hardy, Williams. Fructul: mare, piriform alungit, adeseori cu sant pe partea umbrita, de culoare galben verzui, cu pulpa potrivit de dulce, bun pentru masa. Epoca de coacere: ultima decada a lunii noiembrie. Pastrare: februarie.